Nytt projekt: Hitta din nya VPN-tjänst

Nytt projekt: Hitta din nya VPN-tjänst

Så som utvecklingen har gått de senaste säg 10-15 åren börjar det bli allt viktigare att köra sin internet trafik genom en VPN-anslutning. Med en VPN-anslutning kan utomstående inte se ens riktiga ip-nummer och ens trafik blir krypterat. Det blir omöjligt för till och med ens internetoperatör att se vilken sidor man besöker och överhuvudtaget vem som besöker sidor. Man blir helt anonym på internet.

VPN fungerar genom att man krypterar trafiken genom sin internetoperatör och ansluter till en VPN-server, som i sin tur maskerar ens ip-nummer och skickar vidare ens begäran till den webbsida man försökte besöka. Sedan skickas webbsidan tillbaka till din webbläsare genom samma väg där informationen är krypterad och ip-numret maskerat.

Hur en VPN-tjänst maskerar ip-adress och krypterar trafiken.

 

Detta kan vara värdefullt om man värdesätter sin integritet, inte minst med tanke på att staten skaffat sig allt mer långtgående rättigheter för att göra intrång i detsamma, och de stora företagen lätt kan följa de fotspår man lämnar när man besöker olika sidor på internet. Men även om man inte bryr sig om sin integritet så finns det andra anledningar till att använda en VPN-tjänst.

Om du sitter på till exempel ett café som har en öppen wifi så kan alla som sitter på samma nätverk snoka i din trafik, eftersom det du gör inte är krypterat. En annan anledning till att använda en VPN-tjänst är om du är utomlands och till exempel vill titta på något på SVTplay. I många fall blockeras innehållet på streamingtjänster för ip-adresser som bedöms vara utanför landet. Men med en VPN-tjänst kan du ställa in din ip-adress till att vara från ett land som du själv bestämmer, och på så sätt kan du lura streamingtjänsten att du är inne i landet.

Detta fungerar både när du är utomlands och vill nå en tjänst i Sverige, men även när du är i Sverige och vill nå en tjänst som inte är tillgänglig för svenskar. Om du till exempel vill få tillgång till det amerikanska utbudet på Netflix så ställer du in din ip-adress i din VPN-tjänst till ett amerikanskt ip-nummer så får du tillgång till Netflix i USA.

Med andra ord finns det många bra anledningar till att skaffa en VPN-tjänst. Däremot finns det numera en uppsjö av företag som erbjuder VPN-tjänster. Både stora och små företag. Svenska och utländska. De erbjuder olika nivåer av säkerhet, olika många länder där de har servrar som man kan koppla upp sig mot, olika funktioner och självklart olika priser.

Jag och några andra tyckte det inte fanns någon jämförelsetjänst för VPN-tjänster som sammanfattade all information på en koncist sätt och betygen känns väldigt svårtolkade. Vi har därför skapat en sida där man kan hitta bäst vpn utifrån sina egna behov. Så välkomna till vår sida för att jämföra VPN-tjänster och hitta den bästa VPN för dig!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.