Stoppa PTS-domänförbud!

September 18th, 2009 | Posted by admin in Uncategorized

För några veckor sedan bestämde PTS att alla domäner som innehåller ordet “bank” ska förprövas innan de får säljas. Detta beslut ska ha kommit efter flera års lobbyverksamhet av Bankföreningen (med Handelsbanken i spetsen?). I praktiken innebär beslutet att man som slutkund inte får beställa ord som bankeryd.se, banka.se, genbank.se osv utan att finansinspektionen får ge sin åsikt på det. Kan det bli mer korkat?

Sverige är nu det enda landet i västvärlden som efter påtryckningar från privata särinstressen förbjudit användningen av domännamn på internet. Och de enda som verkar vara positiva till beslutet verkar vara PTS, bankföreningen och finansinspektionen. Registrarsen (tex Binero och Loopia), domänköparna, Registrars.se, föreningen för se-ombud och .SE, Stiftelsen för Internetinfrastruktur är alla negativa till beslutet.

Enligt .SE är beslutet inte förenligt med lagen, enligt Registrars.se kommer beslutet att skapa fler problem än det kommer lösa och som Binero korrekt påpekar så öppnar detta beslut för att andra teckenkombinationer kommer att förbjudas. Kanske kommer ordet “pirat” att förbjudas nästa gång? Enligt frobbit har PTS inte ens varit villiga att lyssna på några andra är de som varit för ett förbud (bankföreningen och finansinspektionen).

Så nu är det krig. Binero tar ledningen i kampen och har skapat en namnlista mot förbudet och alla som tycker om internet ska skriva på!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

4 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.