Installera Flash Player på GNU/Linux Kubuntu med AMD64-processor

Flash sucks
Flash sucks!

Alla vi som kör GNU/Linux på en AMD64-processor vet hur eländigt det är med Flashfiler och andra Flash-relaterade tillämpningar. Adobe som utvecklar Flash Player har helt enkelt inte utvecklat en player för GNU/Linux på AMD64-processorer, och vad jag har förstått det som vägrar de att ge en förklaring till varför de inte utvecklar en sådan player.

Det finns dock en del sätt komma runt detta. Vissa lösningar funkar bättre än andra, men ingen fungerar perfekt eller smärtfritt. För Kubuntu Feisty Fawn och Gutsy Gibbon körde jag enligt guiden AMD64FirefoxAndPluginsUbuntus Community Docs. Fördelarna var att alla flashrelaterade filer funkade. Nackdelarna var att man var tvungen att köra en 32-bitars version av Firefox och att Firefox kraschade hela tiden. Jag hade provat det fria alternativet Gnash innan, men den kunde inte spela upp .flv-filer.

När jag sedan uppdaterade till Hardy Heron så fungerade det inte längre att köra med guiden ovan. Efter intensivt men misslyckat sökande på Google och förfrågningar i GNU/Linux-communityn så fick lösningen blir att köra Windows XP på en virtuell maskin (Virtualbox) och installera Flash Player på den maskinen. En annan lösning har alltid varit att ladda ner själva .swf- eller .flv-filen och köra det i en standalone-applikation. Men denna lösning är väldigt omständlig.

För några dagar tröttnade jag på att ständigt behöva starta upp den virtuella maskinen så fort någon postade en länk till youtube eller andra videostreamande webbsidor. Jag började än en gång intensivt söka på Google. Denna gången hittade jag dock en lösning och den var mycket enklare att genomföra än väntat. Allt som behöver göras är att ladda ner och installera Firefox eller Mozilla, starta Adept och sök efter “flashplugin-nonfree” och installera det enda alternativet som dyker upp. Sedan ska allt funka. Adept laddar ner alla dependencies och sätter upp allt korrekt. Jag har testat denna lösning på både Firefox 2 och Firefox 3 och den funkar på båda.

Jag har inte satt mig in i hur denna metod har löst problemet, men det utnyttjar fortfarande 32-bitars-lösningen. Det är dessutom fortfarande väldigt buggit. De problem jag har upplevt hittills är att Firefox kraschar lite då och då när man spelar upp .flv-filer och att den allt mer förekommande sIFR-tekniken inte alltid funkar. Det är dock den minst omständliga lösningen och när jag ibland behöver en fullt fungera Flashspelare så brukar jag använda den virtuella maskinen.

Men det finns fler alternativ på hur man kan lösa problemet. Se tråden Howto Install 32 bit Firefox with Flash w/sound and Java for AMD64 Ubuntu forums.

Se även Flash Sucks av Mike Malone.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.