Öppna tarballs

Tar filformatNär man kör GNU/Linux på en lite mer avancerad nivå så är det ett måste att lära sig allt fler kommandon för att komma framåt. Exempelvis när man ansluter till en dator/server via ssh så kommer man definitivt inte undan kommandona. Olyckligtvis glömmer man bort dem nästan omedelbart efter användandet. Jag kommer därför posta kommandon jag själv använder oregelbundet och därför glömmer bort dem. På så sätt har jag dem sparade här och behöver inte googla varje gång. Förvisso är det varken svårt eller jobbigt att googla men nu får jag allt samlat på ett ställe.

Annars finns bloggen nixCraft som också skriver om väldigt användbara GNU/Linux-kommandon och andra användbara tips för GNU/Linux-administratörer.

Det första kommandot blir den som öppnar så kallade tarballs. Tarballs är filer som bär ändelsen .tar. Tarballs är helt enkelt flera filer som samlats i en enda större .tar-fil. Tarballs är dock inte komprimerade. Vill man komprimera en tarball så kan man använda till exempel gzip eller bzip2.

Dekomprimera .tar-filer

tar xvf filnamn.tar

Dekomprimera gzipade .tar-filer

tar xzvf filename.tar.gz

Dekomprimera bzip2ade .tar-filer

tar yxf filename.tar.bz2

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.