Kolla vad du har för hårdvara med dmidecode

Trafiken till en av de servrarna jag har hand om har vuxit snabbt senaste tiden och en utökning av RAM-minnet blev nödvändigt. Jag blev därför tvungen att ta reda på vilken typ av minnen moderkortet klarade av och även hur många platser som var lediga (serverhotellet ville ha denna information). Problemet är att server ligger på andra sidan Sverige i förhållande till vart jag bor.

Efter ett par dagars sökande hittade jag programmet dmidecode. Detta program är helt enkelt ett program som läser av Desktop Management Interface-tabellen (DMI) och spottar ut resultatet. dmidecode ska finnas med i Linux. Men om det inte gör det kan man ladda ner och installera programmet här. För att köra dmidecode måste man ha adminrättigheter. Sedan skriver man bara

dmidecode

i terminalen. Men självklart så kör man normalt inte med fullständiga rättigheter. Därför måste den absoluta majoriteten av oss skriva

sudo dmidecode

Det som är riktigt trevligt är att man får information om hur mycket RAM-minne som är installerat, på hur många moduler dessa är fördelade och hur många platser som är tomma.

Uppdatering 26/7

nixCraft har postat ett inlägg om just dmidecode. Där postar de några flera kommandon med dmidecode som är av stor nytta när man tänker utöka minnet i en server.

Följande kommando visar maximala mängden RAM som moderkortet klarar av:

dmidecode -t 16

Skriver man bara dmidecode så kan man förvisso läsa hur många minnesplatser som är lediga, men det kan vara lite svårhittat. Med följande kommando får man ut bara informationen om antal minnesplatser och hur många som är lediga:

dmidecode -t 17 | grep Size

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.